19.12.09

Music albums: Top 20 of 2009 & '00s >>> #01


#01 >>> '00s >>> Grandaddy - The sophtware slump



Ότι ήταν για μένα το Mellon Collie & the infinite sadness για τα '90s (δηλαδή ο δίσκος ορόσημο της δεκαετίας, που με σημάδεψε ανεπανόρθωτα και δίχως επιστροφή), είναι το sophtware slump για τα '00s. Προφητικό concept album (τεχνολογία εναντίον ανθρώπου/φύσης) με αρχή, μέση και κυρίως τέλος (τίγκα στον θάνατο, περισσότερο από οποιοδήποτε "funeral" της δεκαετίας). Από την γη που πατάμε μέχρι τον ουρανό που θα ταξιδέψουμε, μία μοναδική πορεία που επαναλαμβάνεται σαν βασανιστική λούπα-φυλακή ("welcome back to solid ground my friend" από το πρώτο κομμάτι, μέχρι το "so you'll aim toward the sky and you'll rise high today, fly away, far away, far from pain" του τελευταίου). Οι grandaddy μεγαλουργούν στο δύσκολο 2ο άλμπουμ τους, παραδίδουν τέτοιους στίχους, μελωδίες και παραγωγή που ακόμα και οι ίδιοι γνωρίζουν πως δεν πρόκειται ποτέ να ξαναεπαναλάβουν (ούτε αυτοί, ούτε κανένας). Για το μοναδικό πράγμα που έχω μετανιώσει στη ζωή μου είναι ότι δεν τους έχω δει live! "Don't give in 2000 man" (γαμημένη δεκαετία τελείωσες!!!). - "Good luck". - "Thanks!".

Grandaddy - He's simple, he's dumb, he's the pilot



Grandaddy - The crystal lake



Grandaddy - Chartsengrafs 



Grandaddy - Miner at a dial-a-view



Grandaddy - So you'll aim toward the sky



 #01 >>> 2009 >>> Passion Pit - Manners



Το Manners είναι με διαφορά το album που άκουσα από οποιοδήποτε άλλο μέσα στο 2009. Όμως δεν το άκουσα απλά, το έλιωσα, το χόρεψα, το λάτρεψα. Οι passion pit καταφέρνουν να ξεχωρίζουν από το σωρό της σκηνής των '00s και να αποδεικνύουν περίτρανα ότι αξίζουν το hype που τους φορτώσανε. Ακούγονται τόσο φρέσκοι, προσιτοί και ιδιοφυείς όσο κανένα άλλο συγκρότημα στα τέλη της δεκαετίας. Ελπίζω να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, να μας δίνουν εξαίσια ποπ για το σώμα και την ψυχή μας. Όλος ο δίσκος είναι αριστουργηματικός αλλά αν ήταν να ξεχωρίσω 1-2 τραγούδια αυτά θα ήταν το "the reeling" και τo "folds in your hands". Σε κανά χρόνο θα το έχω μέσα στο τοπ20 της δεκαετίας των '00s, αρκετά ψηλά!

Passion Pit - The reeling





Passion Pit - Little secrets


 

Passion Pit - Folds in your hands



Passion Pit - Seaweed song





Υ.Γ.1 >>> Το blog-όψήφισμα συμβαίνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και είναι μία ιδέα του gone4sure. Στις 20/12 τελειώνει η ψηφοφορία με το #1 του καθενός από τους 84 συμμετέχοντες. Λίγες μέρες αργότερα, θα καταμετρηθούν οι ψήφοι και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα!
Y.Γ.2 >>> Για όσους θέλουν να βλέπουν συγκεντρωμένα τα ψηφιζόμενα κάθε μέρα albums, ο lkrory21 αναλαμβάνει να τα ρίχνει εδώ.

2 comments:

Serpentine pad said...

πολύ πολύ respect για τους grandaddy.Από τις πιο υποτιμημένες μπάντες ήταν. Και ειδικά το sophtware slump έπος. Από τα πρώτα άλμπουμ που λάτρεψα. Εγω το αδίκησα στην ψηφοφορία. Τα σεβη μου.

One Man Show said...

odos ipotimimeni mpanta (gia ta ellinika dedomena pada, otan vgaineis na paikseis sto rockwave, exeis vgalei tetoio disko kai tros mpoukalia, tote katariesai tous ellines "na erxontai kathe xrono oi Gogol Bordello kai na einai sold out, malakoellines") :D

nomizo pos mono allos 1 tous psifise kai oxi se poli kali thesi...
stin kardia mou einai pada n.01!!! :D