16.12.09

Music albums: Top 20 of 2009 & '00s >>> #04


#04 >>> '00s >>> Sunset Rubdown - Shut up I'm dreaming



Τον πήρα πρέφα αρκετό καιρό μετά την κυκλοφορία του (κάτι μήνες, ίσως και 1 χρόνο) και για όλα φταίει ο Βασίλης. Προσηλυτίστηκα με το ομώνυμο κομμάτι και μετά άρχισε η εμμονή με τον υπόλοιπο δίσκο. Πλέον αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Από τους δίσκους που δεν μπορεί να μην είναι ικανοί να σου αλλάξουν τη ζωή (όπως είναι οι 3 δίσκοι που έχω στην κορυφή) αλλά σίγουρα θα σε ταρακουνήσουν όσο λίγοι.
Ας μιλήσουν τα τραγούδια: stadiums and shrines II (μπαίνεις κατευθείαν στο ψητό "sunset rubdown" με το καλημέρα σας), they took a vote and say no (τραγουδιστό εμβατήριο για αρχή και για συνέχεια τρελά πιάνα και καταιγισμός οργάνων), us ones in between (με σκοτώνει το πως τελειώνει), I'm sorry I sang on your hands that have been in the grave (απίστευτος τίτλος για ένα απίστευτο κομμάτι, "carry on..."), snakes got a leg (περίεργο όσο και η ονομασία του, πίανακι και lo-fi ένταση, μερικά πράγματα απλά δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις), The Empty Threats Of Little Lord (λατρεμένο, από τις καλύτερες εισαγωγές τραγουδιών ever: "If I ever hurt you, it will be in self-defense..." και φυσικά τελειώνει εξίσου φανταστηκά: "My heart’s in my chest, you snake. You can have the rest, you snake…", τίποτα λιγότερο από τέλειο!), swimming (πιάνο που καταλήγει σε παράλογο κομμάτι με destorted φωνητικά, είναι καλύτερο από ότι εξηγώ), The Men Are Called Horsemen There (λατρεύω που οι sunset τραγουδάνε τους ρυθμούς των τραγουδιών, σίγουρα ένα από τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ, ερμηνεία που δεν υπάρχει και πίσω κιθάρες που κρατάνε το κομμάτι εκεί που πρέπει σε όλη τη διάρκεια του), q-chord (μπορείς να το εκλάβεις και ως εισαγωγή για το καλύτερο κομμάτι που γράφτηκε μέσα στα '00s και δεν είναι άλλο από το...), shut up I'm dreaming of places where lovers have wings (θα μπορούσα να μιλάω ώρες για αυτό το κομμάτι, για τη δομή του που συνεχώς επαναπροσδιορίζεται και που τελικά καταλήγει ύπουλα στην εισαγωγή, για τους ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ bigger-than-life στίχους -"oceans never listen to us anyway... so don't make a sound"-, για το ότι είναι ικανό να κάνει το σώμα σου να λιώσει σε ένα παραληρηματικό χορό... δεν θα πω κάτι άλλο. Αν δεν το έχετε ακούσει, καλά θα κάνετε να το ακούσετε!!!)...

Sunset Rubdown - Shut up I'm dreaming of places where lovers have wings  



#04 >>> 2009 >>> Matt & Kim - Grand



To grand έπεσε στα χέρια μου καταλάθος (κλασσικά από τη "μάζα" μουσικής που κατεβάζουμε καθημερινά), και ομολογώ ότι εκ πρώτης όψεως αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον για να το ακούσω ήταν το εξώφυλλό του! Με το πρώτο άκουσμα πάντως έμεινα παγωτό! Up-tempo μουσική από ένα ντουέτο άντρα-γυναίκα που πάνω απ' όλα φαίνεται να το διασκεδάζει δίχως να παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά. Pop διαμάντι το λέω εγώ, εσείς πείτε το όπως θέλετε.
Ας μιλήσουν τα τραγούδια: daylight (υπόκωφο rhythm-section που σε πιάνει από τα μαλλιά μέχρι να μπει η full παραγωγή, fun fun fun!), cutdown (pop-punk?), good ol' fashion nightmare (πλήκτρα, beats που θυμίζουν clap-hands, synth-λούπες και sing-alongs... τι άλλο μπορεί να θες από ένα κομμάτι?), spare change (κύριο λόγο στα clap-hands, μόνο που αυτά είναι πραγματικά, ακούγονται και άλλες φωνές εκτός από τους 2 τους, θέλω να τους δω liiiiiive!!!), lessons learned (la da dada dada da da da... τσεκάρετε το video στο youtube, όπου γδύνονται στην Times Square, "thinking about tomorrow won't change how I feel today..."), ginders (pop-ska?), I'll take us home ("pull out all the stop, we are coming home tonight...", ένα από τα αγαπημένα μου για το 2009)...

Matt & Kim - Lessons learned



Υ.Γ.1 >>> Το blog-όψήφισμα συμβαίνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και είναι μία ιδέα του gone4sure. Στις 20/12 τελειώνει η ψηφοφορία με το #1 του καθενός από τους 84 συμμετέχοντες. Λίγες μέρες αργότερα, θα καταμετρηθούν οι ψήφοι και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα!
Y.Γ.2 >>> Για όσους θέλουν να βλέπουν συγκεντρωμένα τα ψηφιζόμενα κάθε μέρα albums, ο lkrory21 αναλαμβάνει να τα ρίχνει εδώ.

No comments: