16.12.09

Music albums: Top 20 of 2009 & '00s >>> #05


#05 >>> '00s >>> Κόρε Ύδρο - Φτηνή ποπ για την ελίτ



Αριστουργηματικός δίσκος από όπου και να τον πίασει κανείς: μελωδίες (κατά κύριο λόγο με βάση το πιάνο, πάντα καλό στοιχείο), συναισθηματική ερμηνεία (όλοκληρη η γκάμα) και κυρίως mind-blowing στίχοι (από την εποχή των Στέρεο Νόβα είχα να ακούσω κάτι τόσο ποιητικό, αλλά που ταυτόχρονα το αισθανόμουν και τόσο δικό μου, τόσο κτήμα του καθενός). Με διαφορά ο καλύτερος ελληνικός δίσκος της 10ετίας, από ένα γκρουπ που λατρέυουμε να αγάπαμε και αγαπάμε να λατρεύουμε :D.
Ας μιλήσουν τα τραγούδια: οι εραστές του τίποτα (η πιο "χαρούμενη" στιγμή του δίσκου, στους στίχους έχει προστεθεί και το επίθετο "απόλυτου" για το "τίποτα"), το σπίτι (ξεκινάει με πιάνο το οποίο διαδέχονται κιθάρες που λισσομανάνε και ξανά-μανά από την αρχή, στίχοι που σε μεταφέρουν αυτόματα στο περιβάλλον ενός νησιού, καρά-ελληνικό κομμάτι), χειραψία ("αν ήμουνα κωλόπαιδο, το τίποτα, ένα τέρας...", gay anthem for the new millenium), ραντάρ (μαγεία, σκέτη μαγεία), περί πάθους '05 ("πέντε το πρωϊ..."), όχι πια έρωτες (όποιος χωριζει, οφείλει να το λιώνει στο repeat για κανα 2ήμερο), τώρα που δεν έχω κανέναν (απόλυτο μοναχικό κομμάτι, στη μέση δυνάμωσε και σπάσε ότι βρίσκεται σε ακτίνα 2 μέτρων κοντά σου), άλλη μια νύχτα σύγχυσης και γέλιου (τέλειο κομμάτι, "δεν ξέρω αν θα μπορέσω να σταθώ σωστός πατέρας..."), (ένας) εφιάλτης (γνήσια μαυρίλα), δεύτερο πρόγραμμα (αισιοδοξία!!!)...

#05 >>> 2009 >>> Jack Penate - Everything is new



Ομολογώ πως μετά από το ντεμπούτο του (γκρίτσι-γκρίτσι-γκρίτσι την κιθάρα σε κάθε κομμάτι) δεν περίμενα τίποτα από το 2ο άλμπουμ του κ. Τζακ. Έτυχε να ακούσω ένα κομμάτι στο Mad TV, να πω "ωραίο αυτό, τι σκατά είναι" και να παθαίνω πλάκα όταν στο τέλος του κομματιού βλέπω το όνομα του στα credits. Wow! Από εκεί και μετά είπα να του δώσω μία νέα ευκαιρία και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Ο δίσκος ακούγεται ολόκληρος και έχει αυτό "το κάτι" που λείπει από πολλούς άλλους. Όρμα Τζακ!
Ας μιλήσουν τα τραγούδια: pull my heart away (μπορείς να το πεις και "ανάλαφρη, σοφιστικέ pop δίχως εντυπωσιασμούς", μ' αρέσει αυτός ο χαρακτηρισμός), be the one (το κομμάτι με το οποίο είχα χαζέψει στο Mad), everything is new (νέα αρχή με διονυσιακό τρόπο), tonight's today (περιέργο κομμάτι, γαμάτα φωνητικά και από Jack και από δεύτερες φωνές), so near (τραγούδι για να το χορεύεις στους δρόμους, σκέτη γιορτή από μόνο του), every glance (εδώ οι ρυθμοί πέφτουν, ίσως το αγαπημένο μου κομμάτι του άλμπουμ, λατρεύω, λατρεύω, λατρεύω ρεφραίν), let's all die (για κάποιο λόγο, κάθε φορά που το ακούω, μου έρχεται στο μυαλό ο χορός στο requiem for a dream, που γίνεται στο τηλεοπτικό πλατώ, ο ένας πίσω από τον άλλο), body down (άλλη μία κομματάρα)...

Υ.Γ.1 >>> Το blog-όψήφισμα συμβαίνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και είναι μία ιδέα του gone4sure. Στις 20/12 τελειώνει η ψηφοφορία με το #1 του καθενός από τους 84 συμμετέχοντες. Λίγες μέρες αργότερα, θα καταμετρηθούν οι ψήφοι και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα!
Y.Γ.2 >>> Για όσους θέλουν να βλέπουν συγκεντρωμένα τα ψηφιζόμενα κάθε μέρα albums, ο lkrory21 αναλαμβάνει να τα ρίχνει εδώ.

4 comments:

pan pan said...

για μενα αν δεν ειχαν βγαλει αλλο δισκο, αυτος θα ηταν ο αγαπημενος μου ελληνικος γι αυτη τη δεκαετια (και ισως αν δεν ειχα αργησει να ακουσω τοσο τον δισκο του boy) .
ολη η αληθεια, coming soon

One Man Show said...

nai, katalava oti exeis poli psila to '78... :D
an to eixa akousei poli perissotero, mporei na itan afto sti thesi tis ftinis pop...

boy einai too much... 1-2 maresoun...

ego simera akouo argoporimena "the XX"... to eixa katevasei edo kai mines (pano apo 6-7) kai moutzono ton eafto mou... albumara!!! an den exeis akousei, nomizo pos tha sou aresei...

yooooooooooo

pan pan said...

gamane oi "the xx", de to exw akoysei paaaara poly alla den ypirkse mia fora na to valw kai na mh to akoysw olokliro kai na mh m aresei. einai omorfos, aplos, melwdikos diskos, poly sta goysta moy ta pitsirikia..
kai fysika tis proalles mpainei spiti h sophia kai moy leei "vlepeis next top model???"

Stratos Bacalis said...

Αυτό το NTM είναι για πολύ ξύλο... βλέπω σύμπτωση στο 5? Μπράβο μπράβο! Λοιπόν εσύ, ο Βασίλης και κανα δύο άλλοι μου έχετε βάλει πολύ μουσικό διάβασμα για τον επόμενο μήνα...