11.12.09

Music albums: Top 20 of 2009 & '00s >>> #10

Από εδώ και στο εξής, θα γράφω και κείμενα.

Για το top10 των '00s μπορώ να πω μόνο τα καλύτερα. Και τα 10 άλμπουμς είναι καθαρά 10άρια για μένα, με τη μόνη διαφορά ότι παίζουν μεταξύ τους σε λεπτομέρειες. Επίσης στο top έχω βάλει ως προσωπικό μου όρο να ψηφίζω μόνο 1 άλμπουμ από κάθε συγκρότημα και καλλιτέχνη. Αν δεν είχα βάλει αυτό τον όρο, στο top10 μου θα υπήρχαν 3  άλμπουμς των National και 2 άλμπουμς των Sunset Rubdown.

Για το top10 του 2009, δεν έχω να πω και πολλά. Δεν τη θεωρώ μια σημαντική χρονιά για τη μουσική (με εξαίρεση τα άλμπουμς στo top5 μου, που τα έχω αγαπήσει πολύ, αλλά δεν τα έχω λατρέψει κυριολεκτικά), γι' αυτό και κανένα άλμπουμ από τη χρονιά δεν υπάρχει στο top20 της δεκαετίας μου.

Πάμε λοιπόν για την αντίστροφη μέτρηση:

#10 >>> '00s >>> Guillemots - Through the windowpane



Δε χρειάζεται να υπωθεί τίποτα απολύτως για ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα των '00s, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι η συνταγή του ήταν μοναδική (με άλλα λόγια το 2ο άλμπουμ των guillemots, απλά δεν ακουγόταν). Μαγικές μελωδίες και στίχοι από άκρη σε άκρη.
Ας μιλήσουν τα τραγούδια: made up lovesong #43, trains to brazil (κομμάτι που θα μπορούσαν να είχαν γράψει οι ELO), through the windowpane (ότι καλύτερο είχα ακούσει μέσα στο 2006), Annie let's not wait (ποιοί Vampire Weekend φέραν τους αφρικάνικους ρυθμούς το 2008???), Sao Paolo (συγκλονηστικό έπος)...

#10 >>> 2009 >>> Κόρε Ύδρο - Όλη η αλήθεια για τα παιδιά του '78



Δεν ξέρω αν οι Κόρε Ύδρο λένε ΟΛΗ την αλήθεια για τη γενιά μου (γεννήθηκα το '78) ωστώσο αυτά που λένε μου ακούγονται πέρα για πέρα αληθινά. Σύγχρονη ποίηση και ενορχηστρώσεις που δεν ξανάγιναν, από ένα group που πιστευεί ακόμα στο ακατόρθωτο (και αυτή είναι η μεγαλύτερή τους αρετή).
Ας μιλήσουν τα τραγούδια: Το μόνο έγκλημα (η καλύτερη αρχή κομματιού για το 2009), Π+Μ=Κ-Μ (γαμάτο πιάνο), Εδώ μιλάμε για λατρεία (λατρεία σκέτη), όταν είμαι μαζί σου/όταν είσαι μαζί μου (ίσως το καλύτερο ντουέτο του 2009), χωρίς επίκλιση (συγκλονηστικό! απλά συγκλονηστικό!)...

Υ.Γ.1 >>> Το blog-όψήφισμα συμβαίνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και είναι μία ιδέα του gone4sure. Στις 20/12 τελειώνει η ψηφοφορία με το #1 του καθενός από τους 84 συμμετέχοντες. Λίγες μέρες αργότερα, θα καταμετρηθούν οι ψήφοι και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα!
Y.Γ.2 >>> Για όσους θέλουν να βλέπουν συγκεντρωμένα τα ψηφιζόμενα κάθε μέρα albums, ο lkrory21 αναλαμβάνει να τα ρίχνει εδώ.

4 comments:

King Mob said...

Βλέπω κρατάς Radiohead για πιο ψηλά στην δεκάδα. Top 5 ίσως?

One Man Show said...

ΠΟΤΕ οι Radiohead στις λίστες μου!!! μόνο στα χειρότερα!!! :)

Savas said...

oute to national anthem?

One Man Show said...

oute kanena :D